Vizeler• ANKARA ANLAŞMASI SERBEST ÇALIŞMA VİZELERİ

Ankara Anlaşması, 1963 yılında Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu ülkeleri ile Ankara`da imzalanmıştır. Ankara Antlaşması ile Türk vatandaşları İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda` da serbest çalışma hakkı kazanmışlardır.

Ankara Anlaşması serbest çalışma vize başvurusunu İngiltere`den yapmak için geçerli bir vizenizin olması ve yapmak istediğiniz ise uygun bir deneyim ve/veya eğitiminizin bulunması gerekmektedir. Ayrıca kişinin kendine özgü kabiliyet ve yetenekleri de dikkate alınmaktadır.

Ankara Anlaşması serbest çalışma vizesinde popüler meslek grupları, Organizatör Yöneticiliği, Medya İşletmeciliği, Gazeteci, Pazarlama, Reklamcılık, Web Tasarımcısı, Franchising, Tekstil, İthalat/İhracat, İnşaat, Seramikçilik, Çinicilik, El Sanatları, Araba Tamircisi, Mobilya Tamircisi, Motosiklet Tamircisi, Elektrikçi, Resim Öğretmeni, Türkçe Öğretmeni, Matematik Öğretmeni, Kuyumculuk, Gümüş Satıcılığı, Pazarcılık, Altın/Gümüş Tamircisi, Araba Boyama/Yıkama, Ayakkabı Satıcılığı, Ayakkabı Tamirciliği, Temizlikçi, Çilingir, Designer, İT Uzmanı, Bilgisayar Programcısı, Networking, Turizm Danışmanı, Bebek Bakıcılığı, Mankenlik, Müzisyen, Halıcılık, Musluk Tamircisi, Nalburiye, Marangozluk, Sanatçı, Hakem, Ressam, Dansçı, Finans Danışmanı ve Restaurant İşletmeciliği gibidir.

Ankara Anlaşması serbest çalışma vizeleri öncelikle 1 yıl verilir. Daha sonra kişinin 1 sene içindeki gerekli kayıtları (sigorta ve vergi dairesi, vs.), kazancı, işe bağlı yapması gerekenler ve muhasebe hesaplarına bağlı olarak vizenin bitmesine 28 gün kala 3 yıllık vizesi diye adlandırılan uzatma vizesine başvuru yapılır. Toplamda 1+3=4 seneyi tamamlamaya 28 gün kala sınırsız oturum vizesine başvuru yapılmaktadır. Böylelikle başvuru onaylandıktan sonra kişinin Birleşik Krallık ve Türkiye arasında bir daha vize başvuru yapmasına gerek kalmamaktadır.
Ankara Anlaşması serbest çalışma vizesine sahip kişi eğitim, sağlık, askerlik uzatımı ve aile daveti konularında müracaat yapabilmektedirler. Ayçica kişinin eşi ve çocukları da bu vizeden bağımlı olarak yararlanabilmektedirler.
Ankara Anlaşması serbest çalışma vizesiyle 4 yılı tamamlayanlar Birleşik Krallık`ta sınırsız oturum başvurusu yapma hakkına sahip olmaktadırlar. Ayrıca en az bir yılı sınırsız oturum vizesiyle tamamlayan kişiler, Britanya vatandaşlığı için başvurusu yapma hakkına sahip olurlar. Türk vatandaşlarının çifte vatandaşlık seçme ve Britanya Pasaportuna başvurma hakları da bulunmaktadır.

• ANKARA ANLAŞMASI İŞÇİ VİZELERİ

Ankara Anlaşması işçi vizesi, Ankara Anlaşması hukuki kriterleri altında işçi olarak çalışma vizesidir. Türkiye Avrupa Birliği Komisyonun 1/80 kararına göre, Birleşik Krallık`ta iş gücüne dahil olan, istihdam edilen her Türk vatandaşı en az 12 ay aynı işveren altında çalışmış ise bu vizeye başvurma hakkına sahip olmaktadırlar.
Ankara Anlaşması işçi vizeleri öncelikle kişinin çalıştığı işveren üzerinden en az 12 ayı, 3 yıla tamamlamak suretiyle verilir. Örneğin 12 ay çalışan bir kişiye 24 aylık bir vize verilecektir. Toplam 3 yılı aynı işveren üzerinden tamamlayan kişi, vizesinin bitimine 28 gün kala yeni bir başvuru yapılarak 1 senelik yeni bir vize alacaktır. Bu vizenin en büyük özelliği aynı sektörde veya meslekte farklı bir işverenle çalışma kolaylığı sunmasıdır. Bu vizenin de bitmesine 28 gün kala 3 yıllık yeni bir başvuru yapılacaktır. Bu vizenin özelliği de meslek veya sektörün dışında işverenini de değiştirme kolaylığıdır. Bu vizenin de bitimine 28 gün kala aynı şartlarda yeniden 3 yıllık vize başvurusu yapılacaktır.

Ankara Anlaşması işçi vizesine sahip kişi eğitim, sağlık, askerlik uzatımı ve aile daveti konularında müracaat yapabilmektedirler. Ayçica kişinin eşi ve çocukları da bu vizeden bağımlı olarak yararlanabilmektedirler.
Ankara Anlaşması işçi vizesiyle 10 yılı tamamlayanlar Birleşik Krallık`ta sınırsız oturum başvurusu yapma hakkına sahip olmaktadırlar. Ayrıca en az bir yılı sınırsız oturum vizesiyle tamamlayan kişiler, Britanya vatandaşlığı için başvurusu yapma hakkına sahip olurlar. Türk vatandaşlarının çifte vatandaşlık seçme ve Britanya Pasaportuna başvurma hakları bulunmaktadır.

• ANKARA ANLAŞMASI BAĞIMLI VİZELERİ

Ankara Anlaşması işçi veya serbest çalışma vizesine sahip olan kişilerin eşlerinin ve 18 yaş altı çocuklarının başvurduğu bir vize türüdür. Bağımlı vizesi başvuruları ana başvurunla beraber yada ayrı yapılabilmektedir. Bağımlılar ana başvuru sahibi kadar vize almaktadırlar fakat çalışma haklarında bir sınırlama söz konusu değildir. Ayrıca bağımlı vizesine sahip çocuklar Britanya da okullarına devam edebilmelerinde bir sorun bulunmamaktadır.

• SÜRESİZ (SINIRSIZ) OTURUM VİZELERİ 

Birleşik Krallık`ta bulunan, yerleşik eşler, sözlüler, evli olmadan yaşayanlar, aynı cins birlikteliği olanlar, Çalışma izni sahipleri, Çalışma izni gerektirmeden çalışanlar, İş Sahipleri, Mucitler(Bilim Adamı), Yatırımcılar, Yüksek vasıflı göçmenler, serbest Çalışan Avukatlar, Yazarlar, Besteciler, Artistler, TİER1 Kategorisinde bulunanlar, TİER2 Göçmenleri, Birleşik Krallık Soyundan olanlar, Eski – HM Kuvvet Askerleri, Uzun süreli ikamet edenler-10 Yıl / 14 Yıl ve Partnerini kaybedenlerlerin vize durumuna göre uygun yılları tamamladıktan sonra vizesinin bitimine 28 gün kala başvuru yapılmaktadır. Sınırsız oturum vizesi alındıktan sonra kişinin özel durumlar dışında bir daha vize başvuru yapmasına gerek kalmamaktadır.

• VATANDAŞLIK

Birleşik Krallık`ta süresiz oturum vizesine sahip olan kişilerin özel durumlar hariç bir yıl bekledikten sonra vatandaşlık için başvuru yapabilmektedirler. Vatandaşlık için önce başvurunun kabulü daha sonra seromoni ve pasaport başvurusu şeklinde sürmektedir. Türk vatandaşlarının çifte vatandaşlık hakları bulunduğundan, Britanya pasaportlarına sahip olduklarında aynı andaTürk pasaportlarını da kullanabilmektedirler.

• EŞ / NİŞANLI / PARTNER VİZELERİ

Birleşik Krallık`ta bulunan, eş, nişanlı ve partnerlerin uygun şartlar altında başvurabildikleri bir vize türüdür.

• EVLİ OLMADAN VEYA AYNI CİNS PARTNER VİZELERİ

• Birleşik Krallık`ta bulunan, evli olmadan yaşayanlar veya aynı cins birlikteliği olan kişilerin başvurabildikleri bir vize türüdür.

• AVRUPA EKONOMİK BİRLİĞİ EŞ VE PARTNER VİZELERİ

Birleşik Krallık`ta, Avrupa Ekonomik Birliği vatandaşdaşı ile birlikte bulunan eş ve partnerlerin uygun şartlar altında başvurabildikleri bir vize türüdür.

• BAĞIMLI VİZELERİ

Birleşik Krallık`ta, uygun vizesi olan kişilerin eşinin, partnerinin yada çocuklarının başvurabildiği bir vize türüdür. Genellikle vizeye sahip kişinin vize süreci kadar vize verilir.

• ÇALIŞMA VE SPONSORLUK İZİNLERİ

Birleşik Krallık`a Avrupa Birliği ülkelerinin dışında alınan çalışma izinleri öncesi, şirketlerin Home Office den aldığı geçici izin yada sponsorluk anlaşmalarıdır.

• TIER1 GENEL / OLAĞANÜSTÜ KABİLİYET / GİRİŞİMCİ / YATIRIMCI VİZELERİ

Birleşik Krallık için belirli bir nitelikte olan kişiye yada belirli bir fon / sermaye yatıran kişiye verilen bir vize türüdür.

• TIER2 GENEL / DİN GÖREVLİSİ / SPORCU / ŞİRKET İÇİ TRANSFER VİZELERİ

Birleşik Krallık için her yıl yenilenen listedeki ihtiyaç olan sektörler için verilen bir vize türüdür.

• TIER5 YARATICI ve SPORTİF ÇALIŞANLAR / HAYIR KURUMU ÇALIŞANLARI / DİNİ VAZİFE İÇİN ÇALIŞANLAR / DEVLET ONAYLI DEĞİŞİMLER / ULUSLARARASI ANLAŞMA / GENÇLİK DEĞİŞİMİ GEÇİCİ İŞÇİ VİZELERİ

Birleşik Krallık`ta belirli sektörler için verilen geçici stajerlik deneyimi alınması için verilen bir vize türüdür.

• ÇALIŞMA VİZELERİNDEKİ İŞ DEĞİŞİKLİKLERİ BAŞVURULARI

Birleşik Krallık`ta serbest calisma vizesiyle calisanlarin, vizeyi aldiklari sektor disinda is yapmalarina imkan saglayan, Home Office`e yapilan profesyonel bir basvurudur.

• BİOMETRİK VİZE KARTLARININ KAYIP YADA ÇALINTI SONRASI BAŞVURULARI

Birleşik Krallık`ta biometrik vize kartını kaybeden yada çaldıran kişiler için yapılan bir başvurudur.