• ANKARA ANLAŞMASI SERBEST ÇALIŞMA VİZELERİ

ANKARA ANLAŞMASIAnkara Anlaşması, 1963 yılında Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu ülkeleri ile Ankara`da imzalanmıştır. Ankara Anlaşması ile Türk vatandaşları İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda` da serbest çalışma hakkı kazanmışlardır.

Ankara Anlaşması serbest çalışma vize başvurusunu İngiltere`den yapmak için geçerli bir vizenizin olması ve yapmak istediğiniz ise uygun bir deneyim ve/veya eğitiminizin bulunması gerekmektedir. Ayrıca kişinin kendine özgü kabiliyet ve yetenekleri de dikkate alınmaktadır.

Ankara Anlaşması serbest çalışma vizesinde popüler meslek grupları, Organizatör Yöneticiliği, Medya İşletmeciliği, Gazeteci, Pazarlama, Reklamcılık, Web Tasarımcısı, Franchising, Tekstil, İthalat/İhracat, İnşaat, Seramikçilik, Çinicilik, El Sanatları, Araba Tamircisi, Mobilya Tamircisi, Motosiklet Tamircisi, Elektrikçi, Resim Öğretmeni, Türkçe Öğretmeni, Matematik Öğretmeni, Kuyumculuk, Gümüş Satıcılığı, Pazarcılık, Altın/Gümüş Tamircisi, Araba Boyama/Yıkama, Ayakkabı Satıcılığı, Ayakkabı Tamirciliği, Temizlikçi, Çilingir, Designer, İT Uzmanı, Bilgisayar Programcısı, Networking, Turizm Danışmanı, Bebek Bakıcılığı, Mankenlik, Müzisyen, Halıcılık, Musluk Tamircisi, Nalburiye, Marangozluk, Sanatçı, Hakem, Ressam, Dansçı, Finans Danışmanı ve Restaurant İşletmeciliği gibidir.

Ankara Anlaşması serbest çalışma vizeleri öncelikle 1 yıl verilir. Daha sonra kişinin 1 sene içindeki gerekli kayıtları (sigorta ve vergi dairesi, vs.), kazancı, işe bağlı yapması gerekenler ve muhasebe hesaplarına bağlı olarak vizenin bitmesine 28 gün kala 3 yıllık vizesi diye adlandırılan uzatma vizesine başvuru yapılır. Toplamda 1+3=4 seneyi tamamlamaya 28 gün kala sınırsız oturum vizesine başvuru yapılmaktadır. Böylelikle başvuru onaylandıktan sonra kişinin Birleşik Krallık ve Türkiye arasında bir daha vize başvuru yapmasına gerek kalmamaktadır.

Ankara Anlaşması serbest çalışma vizesine sahip kişi eğitim, sağlık, askerlik uzatımı ve aile daveti konularında müracaat yapabilmektedirler. Ayçica kişinin eşi ve çocukları da bu vizeden bağımlı olarak yararlanabilmektedirler.
Ankara Anlaşması serbest çalışma vizesiyle 4 yılı tamamlayanlar Birleşik Krallık`ta sınırsız oturum başvurusu yapma hakkına sahip olmaktadırlar. Ayrıca en az bir yılı sınırsız oturum vizesiyle tamamlayan kişiler, Britanya vatandaşlığı için başvurusu yapma hakkına sahip olurlar. Türk vatandaşlarının çifte vatandaşlık seçme ve Britanya Pasaportuna başvurma hakları da bulunmaktadır.

• ANKARA ANLAŞMASI İŞÇİ VİZELERİ

Ankara Anlaşması işçi vizesi, Ankara Anlaşması hukuki kriterleri altında işçi olarak çalışma vizesidir. Türkiye Avrupa Birliği Komisyonun 1/80 kararına göre, Birleşik Krallık`ta iş gücüne dahil olan, istihdam edilen her Türk vatandaşı en az 12 ay aynı işveren altında çalışmış ise bu vizeye başvurma hakkına sahip olmaktadırlar.
Ankara Anlaşması işçi vizeleri öncelikle kişinin çalıştığı işveren üzerinden en az 12 ayı, 3 yıla tamamlamak suretiyle verilir. Örneğin 12 ay çalışan bir kişiye 24 aylık bir vize verilecektir. Toplam 3 yılı aynı işveren üzerinden tamamlayan kişi, vizesinin bitimine 28 gün kala yeni bir başvuru yapılarak 1 senelik yeni bir vize alacaktır. Bu vizenin en büyük özelliği aynı sektörde veya meslekte farklı bir işverenle çalışma kolaylığı sunmasıdır. Bu vizenin de bitmesine 28 gün kala 3 yıllık yeni bir başvuru yapılacaktır. Bu vizenin özelliği de meslek veya sektörün dışında işverenini de değiştirme kolaylığıdır. Bu vizenin de bitimine 28 gün kala aynı şartlarda yeniden 3 yıllık vize başvurusu yapılacaktır.
Ankara Anlaşması işçi vizesine sahip kişi eğitim, sağlık, askerlik uzatımı ve aile daveti konularında müracaat yapabilmektedirler. Ayrıca kişinin eşi ve çocukları da bu vizeden bağımlı olarak yararlanabilmektedirler.
Ankara Anlaşması işçi vizesiyle 10 yılı tamamlayanlar Birleşik Krallık`ta sınırsız oturum başvurusu yapma hakkına sahip olmaktadırlar. Bununla beraber en az bir yılı sınırsız oturum vizesiyle tamamlayan kişiler, Britanya vatandaşlığı için başvurusu yapma hakkına sahip olurlar. Türk vatandaşlarının çifte vatandaşlık seçme ve Britanya Pasaportuna başvurma hakları bulunmaktadır.

• ANKARA ANLAŞMASI BAĞIMLI VİZELERİ

Ankara Anlaşması işçi veya serbest çalışma vizesine sahip olan kişilerin eşlerinin ve 18 yaş altı çocuklarının başvurduğu bir vize türüdür. Bağımlı vizesi başvuruları ana başvurunla beraber yada ayrı yapılabilmektedir. Bağımlılar ana başvuru sahibi kadar vize almaktadırlar fakat çalışma haklarında bir sınırlama söz konusu değildir. Ayrıca bağımlı vizesine sahip çocuklar Britanya da okullarına devam edebilmelerinde bir sorun bulunmamaktadır.